Tekst Niels van Veen
Er komen bij een brand met zonnepanelen niet meer gevaarlijke stoffen vrij dan bij een gewone brand. Wel kunnen scherpe deeltjes van zonnecellen op de grond terechtkomen. In een weiland kan dit schadelijk zijn voor grazende dieren. Dat zijn de belangrijkste resultaten van de brandexperimenten die de Milieuongevallendienst heeft uitgevoerd.
Er liggen steeds meer zonnepanelen op gebouwen en bedrijven in Nederland. Als zo’n gebouw in brand vliegt, kunnen ook de zonnepanelen mee verbranden. Het is voor veiligheidsregio’s en hulpdiensten belangrijk bij brand de juiste maatregelen te nemen. Daarom heeft de Milieuongevallendienst (MOD) brandexperimenten met zonnepanelen gedaan. Het rapport over deze experimenten is begin juli gepubliceerd.
Het rapport geeft inzicht in verschil in brandverloop van zonnepanelen, samenstelling van rook en zonnecelscherven en verschillende verschijningsvormen van scherven (van onzichtbare microscherven tot grote scherven). In de bijlagen van het rapport gaan we in op specifiek voor de brandweer interessante aspecten van de experimenten.
Deze kennis helpt de veiligheidsregio en hulpdiensten om bij brand de juiste (voorzorgs)maatregelen te nemen.
Scherven
De zonnecellen in zonnepanelen zijn erg dun en licht. Daardoor breken ze bij brand makkelijk. Deze scherven kunnen op grote afstand van de brand terecht komen. In de praktijk speelt dit alleen bij branden in grote gebouwen. Ook de weersomstandigheden, zoals de windsterkte en -richting beïnvloeden hoe ver scherven zich kunnen verspreiden.
Wanneer de scherven in een weiland terechtkomen, kunnen grazende dieren ze inslikken. De scherpe deeltjes kunnen schade veroorzaken aan het maag- en darmstelsel. Scherven kunnen ook op moestuinen terechtkomen. Als dat gebeurt, is het nodig groenten hierop te controleren en de scherven te verwijderen, bijvoorbeeld door ze goed te wassen.
Afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid scherven, kan het nodig zijn ze uit voorzorg op te ruimen. Het RIVM adviseert vanwege dit voorzorgsprincipe om hier landelijk afspraken over te maken.
Scherven van zonnecellen bevatten heel weinig schadelijke stoffen, zoals lood. Mensen en dieren komen met deze schadelijke stoffen nauwelijks in contact. De kans op gezondheidsschade is daardoor heel erg klein.
Rook
Rook bevat altijd schadelijke stoffen. De rook van een brandend gebouw met zonnepanelen is in de praktijk echter niet gevaarlijker dan van een gebouw zonder zonnepanelen. Dat komt omdat zonnepanelen slechts een klein deel van de totale brand vormen.
Meer informatie
- Het rapport: Schadelijke stoffen bij branden met zonnepanelen. RIVM-rapport 2022-0103 N.W. van Veen et al
- De opzet van het onderzoek in Altijd Alert: Brandexperimenten met zonnepanelen
- In onderstaande video geeft onderzoeker Niels van Veen antwoord op vier vragen over brandexperimenten met zonnepanelen.